Verpleegkundige hoort voorwaardelijke straf eisen

Een 42-jarige verpleegkundige uit Spijkenisse heeft vandaag een voorwaardelijke celstraf van acht maanden tegen zich horen eisen. De vrouw liet in januari 2007 een epilepsiepatiënt alleen achter in bad. De 19-jarige man kwam met zijn gezicht onder water en verdronk.

Het Rotterdamse Openbaar Ministerie verwijt de verpleegkundige grove nalatigheid en ziet voldoende bewijs voor dood door schuld. Naast de voorwaardelijke straf eiste het OM dat de vrouw een jaar lang uit haar beroep wordt gezet.

De 19-jarige Pim, die een zware vorm van epilepsie had, woonde met drie anderen in een woonvoorziening voor gehandicapten in Rotterdam. Zijn verzorger Janneke B. liet hem op 26 januari vorig jaar alleen in bad achter omdat een andere cliënt dringend hulp nodig had. Zij diende hem medicijnen toe, om er bij terugkomst bij Pim achter te komen dat hij met zijn gezicht in het water was komen te liggen. Hij is gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, waar hij vier dagen later overleed.

Direct na het incident is Janneke B. ontslagen. Haar collega's verklaarden dat het gewoonte was om bij badderende epilepsiepatiënten te blijven. De ouders van Pim, die pas een paar maanden niet meer thuis woonde, hadden bovendien aangegeven dat hun zoon niet alleen in bad kon.