Voetafdrukken yeti ontdekt

Japanse yeti-jagers zeggen fotografisch bewijs te hebben voor het bestaan van deze Verschrikkelijke Sneeuwman uit het Himalayagebergte. Zij maakten op een berg in Nepal foto's van voetsporen die naar hun zeggen alleen kunnen zijn gemaakt door een yeti.

De zeven Japanners brachten 42 dagen door op de hellingen van Mount Dhaulagiri in het noorden van Nepal. "We hebben de foto's al naar Japan gestuurd om ze te laten onderzoeken door wetenschappers van de universiteit van Kyoto", vertelde een van hen, Kuniaki Yagihari.

Yagihari, medeoprichter van het Yeti Project Japan, zei dat het team verscheidene voetafdrukken had ontdekt op een hoogte van 4400 meter. Volgens Yagihari konden die afdrukken niet van mensen zijn, omdat die in zulke kou schoenen dragen. Op zulke hoogte komen bovendien geen andere dieren voor, zoals beren, aldus de bergbeklimmer. Op een geven moment meende Yagihari met zijn verrekijker zelfs een bruine gestalte te hebben gezien, vertelde hij, maar hij kon er niet zeker van zijn dat het een yeti betrof, omdat hij er zo'n achthonderd meter vandaan stond.

Het komt regelmatig voor dat bergbeklimmers beweren een yeti, of sporen van een sneeuwman, te hebben waargenomen. De laatste keer was vorig jaar, toen een presentator van de zender SciFi Channel tijdens onderzoek naar de yeti drie voetafdrukken beweerde te hebben gevonden. Sjerpa's en schaapherders in Nepal zeggen al vele jaren dat er een grote aapachtige rondloopt in de wijde omgeving van de Mount Everest. Maar vooralsnog is daar geen bewijs voor.