Brand Bataviawerf Lelystad overgeslagen op Bataviastad

Op de Bataviawerf in Lelystad woedt een grote, uitslaande brand. De brand brak rond 22.00 uur uit. De brandweer probeert de replica van het zeventiende-eeuwse oorlogsschip De 7 Provinciën en koopjesdorp Batavia Stad te redden van de vuurzee door die nat te houden.

De reconstructie van de Batavia is buiten gevaar. De vlammen reiken huizenhoog boven de werf uit. Tot in de wijde omtrek van de werf was een aantal ontploffingen te horen. Volgens de politie zou het gaan om gasflessen die geëxplodeerd zijn. Een wijde straal rond de werf is afgezet voor publiek. De brand zou ontstaan zijn in een zeilmakerij.

Update 01:14 uur:

De brand op de Bataviawerf in Lelystad is overgeslagen op het naastgelegen koopjesdorp Bataviastad. De zijgevel en een stuk van het dak van restaurant LaPlace, pal naast het werfterrein, hebben vlamgevat.

Dat meldde de brandweer, die met man en macht probeert te voorkomen dat de rest van het winkelterrein ten prooi valt aan de vuurzee.

De brandhaard op de scheepswerf heeft de brandweer nog steeds onder controle.

Update 01:55 uur:

De brandweer heeft de brand in Bataviastad, naast de gelijknamige werf, kunnen indammen. De zijgevel en een stuk van het dak van een restaurant naast het werfterrein in Lelystad zijn verloren gegaan. De rest van het winkelcentrum is onbeschadigd gebleven.

Bij de beginnende brand in Bataviastad is enige asbest vrijgekomen. Maar volgens de brandweer gaat het niet om een schadelijke hoeveelheid. De brandweer heeft de brandhaard op de scheepswerf nog steeds onder controle.Filmbeelden via Omroep Flevoland!


  (foto: ANP)