Christenen botsen met politie in India

Honderden demonstrerende christenen zijn vandaag in Mangalore in de Indiase deelstaat Karnataka in botsing gekomen met de politie. Daarbij is een onbekend aantal mensen gewond geraakt.

Gisteren werden in en rond Mangalore zeker zes kerken aangevallen. Aanvankelijk eiste een rechtse hindoebeweging, Bajrang Dal, de verantwoordelijkheid hiervoor op, maar later ontkende de beweging betrokkenheid. Er werden stenen naar de kerken gegooid en meubilair vernield. De politie arresteerde dertig personen. De Katholieke Bisschoppenconferentie van India veroordeelde het geweld krachtig.

Karnataka ligt in het zuiden van India. In het district Kahdamal in de noordoostelijke deelstaat Orissa doodde de politie in het weekeinde bij ongeregeldheden tussen hindoes en christenen drie mannen. Vandaag patrouilleerden er nog duizenden agenten. Bij de rellen gingen twintig woningen van christenen en een gebedshuis in vlammen op. Het dodencijfer van drie weken van geweld tussen christenen en hindoes liep voor geheel Orissa op tot twintig. Zo'n achttienduizend mensen zijn op de vlucht geslagen en in opvangkampen ondergebracht.

Het geweld in Orissa is ontketend door de moord op een bekende hindoeleider, swami Laxmananda Saraswati, op 24 augustus. De autoriteiten stelden in eerste instantie maoïstische rebellen verantwoordelijk, maar hindoeleiders leggen de schuld bij christenen.

Ongeveer 2,5 procent van de 1,1 miljard Indiërs is christelijk. Over het algemeen doen zich weinig problemen voor tussen christenen en hindoes.