'VS zouden Iran willen aanvallen'

De Telegraaf schrijft vandaag dat in de Verenigde Staten de beslissing zou zijn genomen binnen enkele weken Iran aan te vallen. Dat zou moeten gebeuren door onbemande vliegtuigen. Tot de potentiële doelwitten behoren naar verluidt niet alleen nucleaire fabrieken, maar ook militaire installaties. Die laatsten zijn volgens de krant mede door toedoen van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD in kaart gebracht.

'Goed ingevoerde bronnen' hebben tegenover De Telegraaf gezegd dat de AIVD de afgelopen jaren een ultrageheime operatie in Iran heeft laten uitvoeren met als doel infiltratie en sabotage van de wapenindustrie in de islamitische republiek. De operatie wordt als ''uiterst succesvol'' omschreven en is onlangs stopgezet in verband met de plannen voor een Amerikaanse luchtaanval op Iran. Informatie uit de AIVD-operatie is de afgelopen jaren gedeeld met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, aldus de bronnen.

Iran werkt vermoedelijk aan een atoombom en weigert gehoor te geven aan de eisen van het Westen om te stoppen met het verrijken van uranium. In juni nog zei de Israëlische vicepremier en minister van Transport, Shaul Mofaz, dat een Israëlische aanval op Iran onvermijdelijk lijkt wanneer het land doorgaat met het ontwikkelen van kernwapens.