Tsvangirai stapt uit presidentsrace

De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft vanmiddag bekend gemaakt niet langer deel te zullen nemen aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van aanstaande vrijdag. Hij zei dat een eerlijke verkiezing onmogelijk is onder de huidige omstandigheden. De zittende president Robert Mugabe krijgt hiermee de winst in de schoot geworpen.

De oppositiepartij MDC is tot haar besluit gekomen, nadat een bijeenkomst van die partij vandaag totaal uit de hand is gelopen. Het stadion waar de bijeenkomst zou worden gehouden wordt bezet door groepen jongeren die Mugabe steunen. Auto's worden door hen aangehouden en inzittenden in elkaar geslagen. De aanhangers van Mugabe zijn gewapend met messen en stokken. Ook waarnemers en verslaggevers moeten het ontgelden. Volgens de oppositie zijn in de laatste maanden al meer dan zeventig van haar aanhangers vermoord.

Tsvangirai heeft de presidentsverkiezingen van maart gewonnen van Mugabe, maar hij zou geen meerderheid hebben behaald. Daarom werd een tweede ronde uitgeschreven, die komende vrijdag zou worden gehouden. De oppositie denkt dat de partij van Mugabe, ZANU-PF, al heeft bepaald hoe de verkiezingsuitslag eruit zal komen te zien.