Verdachte Puttense moordzaak 'crimineel en oversekst'

De nieuwe verdachte in de Puttense moordzaak, de 33-jarige Ronald P., groeide in zijn jonge jaren in Putten op voor galg en rad. Zo schrijven zowel De Telegraaf als het Algemeen Dagblad vandaag. Een bekende van de familie omschrijft Ronald als een uitermate problematisch jongetje, dat vaak met de politie in aanraking kwam.

''Het is altijd mis geweest met hem. Crimineel, oversekst. Waar andere jongetjes met autootjes speelden, zat hij met een mes in zijn handen. Toen hij tien was, betrapte ik hem met mijn vijfjarige dochtertje, met zijn hand in haar broekje. Later kwam het regelmatig voor dat hij met zijn verschillende vriendinnen voor de ogen van de hele buurt een nummertje maakte.”   Bij een buurman van de familie P. brak hij tot tweemaal toe in.  Later zat hij in een internaat.

In 1999 belandde hij voor het eerst in de gevangenis. Hij zat een paar maanden in het huis van bewaring in Scheveningen. Ook  belandde P. een periode in gevangenis De Grittenborgh in Hoogeveen. Daar zaten op dat moment ook nog de ten onrechte veroordeelde Wilco Viets en Herman Du Bois vast.  Maar ze zouden elkaar hooguit in de bezoekersruimte zijn tegengekomen.

Sinds zijn vertrek uit Putten, niet lang na de moord in 1994 op Christel Ambrosius, heeft hij als sjofele sjacheraar geleefd, die voortdurend incassobureaus achter zich aan had, af en toe in de gevangenis belandde,  en telkens ergens anders woonde.  In 2005 mishandelde hij zijn toenmalige vriendin. Daarvoor kreeg hij een werkstraf. Maar omdat er voor dat feit meer dan 4 jaar celstraf staat,  moest hij DNA afstaan. Dit leidde uiteindelijk tot zijn arrestatie. Het laatste jaar, tot op het moment van zijn arrestatie, woonde hij met zijn 50-jarige vriendin Wil in een anonieme flat in  Delft.

Moeder
Marijke Simon, de moeder van Christel Ambrosius, en haar zoon Bas Ambrosius die altijd hebben geloofd dat Wilco Viets en Herman Du Bois schuldig zijn aan de moord, geloven niet dat de zaak met de arrestatie van P. is opgelost.

Ze zijn  blij met de arrestatie omdat nu bekend is van wie het sperma afkomstig is dat op Christels lichaam werd aangetroffen. Toch is dat volgens hen geen bewijs dat P. haar ook heeft vermoord. Volgens docent Nederlands Wobke van der Lei, die de moeder en zoon lang met raad en daad bijstond, is de familie er altijd vanuit gegaan dat er een derde man was die met Christel gemeenschap heeft gehad. ''Dat is geen nieuws en pleit anderen niet vrij.’’   Christels vader Harm denkt wel dat de zaak nu is opgelost.