Reker zag aanval 'kamp-Lemic' aankomen

Jan Reker heeft de aanval van Heurelho Gomes, Stan Valckx en Piet de Visser al maanden geleden zien aankomen. In De Telegraaf zegt de algemeen directeur van PSV dat Vlado Lemic de spil is in het hele conflict. "Ik zei dat Lemic te veel macht had gekregen binnen PSV. Als een zaakwaarnemer of adviseur wil zeggen wie de nieuwe trainer of assistent wordt, gaat dat te ver."

De forse kritiek doet de persoon Reker niet zo veel. "Als ik nu zie wie me voor leugenaar uitmaken, stoort me dat niet. Ik weet - zonder in details te treden - precies wat er aan de hand is en wordt intern gesteund, heb de raad van commissarissen pal achter me staan en krijg ook steunbetuigingen van veel mensen buiten PSV."

De kritiek spitste zich vooral toe op het punt dat Reker zijn afspraken niet zou nakomen. Zo zou hij hebben gezegd dat Jonathan Reis minimaal 25 wedstrijden zou mogen spelen in zijn eerste seizoen. "Daar heb ik het nooit met Gomes of Jonathan over gehad", zegt Reker in De Telegraaf. "Ik weet wel waar dat vandaan komt. Tijdens het vriendschappelijke toernooi in Moskou raakte de technisch directeur van Real Madrid, Predrag Mijatovic, onder de indruk van Reis. In een gesprek met Lemic, Valckx en mij vertelde hij hem te willen kopen, waarna ik stelde dat dit onbespreekbaar was. Ik sprak de verwachting uit dat hij twintig á 25 duels zou kunnen gaan spelen, waarna Mijatovic zei na dit seizoen voor elke wedstrijd één miljoen euro te betalen. Dan speelt 'ie er 34, zei ik nog gekscherend. De manier waarop en in welke verkeerde vorm dit bij de speler zelf terecht is gekomen, laat zich raden."

De situatie rond doelman Gomes is na het 'hij eruit of ik eruit'-interview nog onbekend. In AD Sportwereld zegt Reker dat er nog wel toekomst is voor de Braziliaan bij PSV. "Hij is de beste keeper uit de geschiedenis van PSV. Vergelijkbaar of misschien wel beter dan Jan van Beveren. Wij willen hem niet kwijt, want hij is een fantastische keeper. Maar hij heeft gezegd: 'Reker eruit of ik eruit'. Dan is het nu ook aan hem om een beslissing te nemen."

Ook de supporters keerden zich de laatste weken tegen Reker, maar de algemeen directeur denkt dat die kritiek zal verstommen. "Tijd heelt alle wonden." Reker is ook niet bang voor commentaar als PSV komend seizoen in een moeilijke fase zal komen. "Dat was in januari ook al zo, toen we Perez naar Ajax lieten gaan. En toen we vorig jaar in een vrije val terecht kwamen, moest Ronald Koeman eruit. Dat duurde tot de rust van PSV-Vitesse. Daarna was Frits Schuitema de gebeten hond."