Meer mensen naar huisarts bij seksuele problemen

Het aantal mensen dat naar de huisarts gaat met vragen of problemen op het gebied van seksuele gezondheid neemt toe. In vijf jaar tijd steeg dit aantal onder mannen met 72 procent en onder vrouwen met 25 procent. Dit meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel donderdag.

In 2001 hadden vijf op de duizend mannen een seksgerelateerd probleem of vraag waarmee ze naar de huisarts gingen. In 2005 was dit aantal gestegen naar 8,6. Onder vrouwen steeg het aantal van 9,2 op de duizend in 2001 naar 11,5 in 2005. De meeste vragen gingen volgens het Nivel over geslachtsziektes.

Het Nivel kan geen duidelijke reden geven voor de toename. Het taboe rondom seksualiteit onder patiënten kan zijn afgenomen. Ook voelen huisartsen mogelijk minder aarzeling om seksualiteit ter sprake te brengen. De resultaten van het onderzoek wijzen hier volgens Nivel op.

Behalve voor vragen over seksuele gezondheid kloppen Nederlanders ook steeds vaker bij de huisarts aan voor relatieproblemen. In vijf jaar tijd is het aantal bij zowel mannen als vrouwen met dertig procent gestegen. Vrouwen stappen echter twee keer zo vaak naar de huisarts als mannen. In 2005 ging het om bijna zeven op de duizend vrouwen, tegenover 3,3 op de duizend mannen.

De cijfers van het onderzoek zijn afkomstig van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH) van het Nivel. De gebruikte gegevens zijn afkomstig uit dossiers van bijna 340 duizend patiënten van 85 aangesloten praktijken. De cijfers vanaf 2006 worden eind dit jaar verwacht.