Bange robot wint op Mens Robot Interactie Conferentie

Een team van studenten van de Universiteit van Amsterdam heeft afgelopen weekend een wedstrijd gewonnen met de fobische robot Phobot op de Mens Robot Interactie Conferentie in Amsterdam. De robot werd verkozen boven de robots van andere universiteiten zoals Carnegie Mellon University en Korea Advanced Institute of Science and Technology.

Phobot is een robot met fobieŽn. Wanneer Phobot voor het eerst in contact komt met enge objecten, zoals grotere robots, dan raakt hij in paniek en racet hij weg. Als hij kalmerend wordt toegesproken, en zijn handje vast wordt gehouden, vermindert de angst. Hierdoor leert Phobot niet meer bang te zijn voor bepaalde objecten. Angst voor grote robots kan afgeleerd worden door Phobot keer op keer te laten wennen aan steeds grotere robots.

In de toekomst zal er mogelijk onderzoek worden gedaan met Phobot om te zien of hij kan helpen kinderen met fobieŽn van hun angst af te helpen. Doordat het kind samen met Phobot met angsten wordt geconfronteerd en Phobot zelf ook minder bang wordt hopen de onderzoekers kinderen ook van hun angst af te helpen.

Met dank aan een onbekende FOK!ker voor het herschrijven en de submit.