IsraŽl pakt 'vooringenomen' Al-Jazeera aan

Israël gaat de Arabische nieuwszender Al-Jazeera sancties opleggen, omdat deze zich schuldig zou hebben gemaakt aan subjectieve berichtgeving ten faveure van Hamas. De Israëlische onderminister van buitenlandse zaken Majalli Whbee zei woensdag dat medewerkers van de in Qatar gevestigde zender per direct geen visa meer worden verstrekt en dat Israëlische functionarissen geen interviews meer geven.

"We hebben Al-Jazeera een deel van Hamas zien worden", zei Whbee. Kern van de Israëlische kritiek is dat de zender tijdens de laatste uitbraak van geweld tussen Palestijnen en het Israëlische leger in de Gazastrook vooral de Palestijnse slachtoffers belichtte. De schade die Israël opliep door de raketaanvallen vanuit Gaza kreeg bijna geen aandacht. Het geweld kostte aan drie Israëliërs en 120 Palestijnen het leven.

De bureauchef van Al-Jazeera in Jeruzalem, Walid Al Omary, zei dat van eenzijdige berichtgeving van de zender geen sprake is. Hij merkte op dat de zender ook verslag deed van de dodelijke aanval van een Palestijn op een joods seminarie in Jeruzalem vorige week. "Wij zijn niet degenen die raketten afschieten op Israël en ook niet degenen die F16's sturen om Gaza te bombarderen", zei hij. Whbee zei woensdag niet wat er met de medewerkers van Al-Jazeera gebeurt die al in Israël zijn.

Ook de regering van de Palestijnse president Mahmoud Abbas op de Westoever heeft kritiek op Al-Jazeera. De regering vindt dat gematigde Palestijnen er op de zender bekaaid van afkomen. De zender 'verspreidt de gedachten van de radicale islam over de wereld', zei een parlementariër van Fatah, Majat Abu Baker.