Sea Shepherd stopt actie tegen Japanse walvisvangst

Icoon BuitenlandsDe milieubeschermingsbeweging Sea Shepherd die in de wateren bij Antarctica campagne voerde tegen de Japanse walvisvangst, heeft haar acties voor dit seizoen beëindigd. Het schip van Sea Shepherd, de Steve Irwin, heeft geen brandstof meer, zegt de organisatie op haar website.

Sea Shepherd zegt met haar acties tegen de Japanse walvisvaarders minstens vijfhonderd walvissen te hebben gered. Paul Watson, de kapitein van de Steve Irwin, sprak van 'een enorm succes'. Volgens hem hebben de Japanners sinds 23 februari geen walvissen meer kunnen doden. De Japanse walvisvaarders hadden een quotum van ongeveer duizend dieren gesteld. Japan zegt niet hoeveel walvissen zijn gevangen.

Actievoerders van Sea Shepherd gooiden vorige week ranzige boter naar een Japanse walvisvaarder, die reageerde met het afvuren van zogeheten stun grenades, granaten die veel lawaai maar geen scherven produceren. Watson zei dat hij door een kogel werd getroffen, maar dankzij een kogelvrij vest geen verwondingen opliep. Japan ontkent dat met vuurwapens is geschoten.

Watson wijst een reprimande van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) van de hand, die de beweging vorige week verweet 'de veiligheid op zee in gevaar te brengen'. "Terwijl zij in Londen over walvissen aan het praten waren, waren wij hier bezig de walvissen werkelijk te beschermen", zei Watson. "Ik denk dat wij onze cliënten, de walvissen, zo goed als mogelijk is hebben gediend."