Julien C. is 40e tot levenslange celstraf veroordeelde

Icoon MisdaadDe veroordeling tot levenslang van Julien C. is de veertigste na 1945. Vier veroordeelden zijn inmiddels overleden, 36 zitten er vast. Julien C. is, samen met Frenky P. (Bende van Venlo), met zijn 23 jaar de jongste die levenslang heeft gekregen. De teller kan weldra op 41 komen, als de rechtbank in Arnhem de eis van het Openbaar Ministerie in de zaak-Sévèke volgt.

Dit blijkt uit de gegevens van het Leeuwarder advocatenkantoor Anker & Anker, dat als enige in Nederland de gegevens van levenslang gestraften in Nederland bijhoudt.

De langstzittende 'levenslange' is Hagenaar Koos H., die in 1982 werd veroordeeld wegens de seksuele marteling van en moord op drie jonge meisjes. H.'s pogingen om voor gratie in aanmerking te komen zijn tot dusver gestrand. De laatste aan wie gratie werd verleend, in 1986, was wijlen Hans van Z.. Hij kreeg in 1969 levenslang wegens drie roofmoorden.

Sterke stijging
Het aantal levenslangzaken is de laatste jaren vrij sterk gestegen. In veel gevallen gaat het om meervoudige moord. Vorig jaar was daarvan sprake bij de Rotterdamse cafémoorden (drie doden, drie keer levenslang opgelegd) en de Haagse metselmoorden (twee doden).

In enkelvoudige zaken gaat het om onbehandelbaar geachte daders, om daders die zich eerder hebben schuldig gemaakt aan ernstige (gewelds-)misdrijven of de moord hebben gecombineerd met een ander ernstig delict.

Een greep uit de meeste beruchte gevallen:

- Appie A.: moord op twee personeelsleden bij een overval op een filiaal van Albert Heijn.

- Frenky P.: leider van de Bende van Venlo, moord op bejaard echtpaar en drie onbekend gebleven Turkse mannen.

- Bennie S.: moord op een vrouwelijk lid van een arrestatieteam in een woning in Den Haag.

- Jan S.: verkrachting van en moord op een 7-jarig meisje in zijn woning in Assen.

- Willem van E.: moord op drie Groninger prostituees.

- Mohammed B.: moord op cineast Theo van Gogh, belemmering van toenmalig VVD-Kamerlid Hirsi Ali in haar werkzaamheden, poging tot moord op aantal politiemensen.

- Rudolf K.: moord op een zwerver in Enschede, poging tot moord op drie anderen, reeks ernstige verminkingen, vaak dodelijk, van paarden, pony's en schapen.

- Lucia de B.: moord op zeven patiënten in diverse Haagse ziekenhuizen.

De hele lijst staat hier.