'Joop den Uyl redde de monarchie'

Icoon KoningshuisOud-premier Joop den Uyl (PvdA) heeft er voor gezorgd dat het Koninghuis nog bestaat. Dat blijkt uit zijn biografie die geschreven is door Anet Bleich. Zij promoveert vandaag op Den Uyl aan de Universiteit van Amsterdam.

Het Koninghuis stond in 1976 op wankelen na de Lockheed-affaire. Prins Bernhard had daarbij smeergeld aangenomen. Naar nu blijkt speelde er nog een smeergeldaffaire rond de prins. Uit geheime documenten bleek dat Bernhard betrokken was bij een vergelijkbare kwestie rond de Amerikaanse vliegtuigbouwer Northrop.

Den Uyl, die toen minister-president was, blijkt die documenten te hebben achtergehouden om nog een rel rond de prins te voorkomen. Want met die tweede affaire zou de prins vrijwel zeker strafrechterlijk zijn vervolgd. In dat geval had koningin Juliana al laten weten af te treden.

De toen nog prinses Beatrix had laten blijken dat zij in die situatie haar moeder niet zou willen opvolgen. Dan zou waarschijnlijk het einde van de Oranjes in zicht zijn geweest.

Toen Den Uyl in 1987 ongeneeslijk ziek was, is er nog een speciale boodschap voor hem binnengekomen van Juliana waarin zij hem bedankte voor het redden van haar positie. Die persoonlijke brief zat in het privéarchief van Den Uyls dochter Saskia. Daarin staat onder meer: ''Ik ben u intens dankbaar voor de zware 'operatie' die u indertijd op mijn man hebt uitgevoerd en die uiteindelijk tot zijn herstel geleid heeft. Uw oude 'praatpaal' Juliana.''

Openbaar
Inmiddels heeft GroenLinks laten weten dat alle informatie over 'de mogelijke tweede smeergeldaffaire' rond prins Bernhard openbaar moet worden gemaakt. Fractievoorzitter Femke Halsema heeft vandaag premier Jan Peter Balkenende opgeroepen ervoor te zorgen dat een geheime bijlage van het rapport over de Lockheed-affaire naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Halsema vindt dat de Nederlandse bevolking recht heeft op alle informatie over deze zaak. Fractievoorzitter Pieter van Geel van coalitiepartij CDA sprak vanochtend in het radioprogramma De Ochtenden van ''oud nieuws''. Enkele media hebben er de afgelopen jaren al over gepubliceerd.