Joran overschaduwt reis Aruba Balkenende

Icoon PolitiekDe reis langs de Nederlandse Antillen en Aruba waaraan premier Balkenende maandag begint, staat officieel in het teken van 'vernieuwing van relaties binnen het Koninkrijk'. Maar de premier zal vooral worden geconfronteerd met enkele actuele problemen op justitieel gebied.

Daarvan is de commotie rond Joran van der Sloot het meest opvallend. De Arubaanse minister van Justitie Rudy Croes gaf gisteren aan dat wat hem betreft Joran van der Sloot niet meer welkom is op Aruba. Croes verbond zijn opmerking aan de plannen van het Nederlandse kabinet om een wet op te stellen waarmee criminele Antillianen en Arubanen Nederland kunnen worden uitgezet. ''Laat Joran nu het eerste voorbeeld zijn van een Nederlander die niet gewenst is op Aruba'', aldus Croes.

Tijdens het bezoek van Balkenende aan Aruba op vrijdag 15 februari zal dit onderwerp zeker ter sprake komen. Maar ook andere juridische problemen wachten de premier, die samen met staatssecretaris Bijleveld van Koninkrijksrelaties de komende week alle Antilliaanse eilanden en Aruba bezoekt.

St. Maarten
Op St. Maarten is criminaliteitsbestrijding een belangrijk onderwerp. Nederland heeft daar extra aandacht voor gekregen sinds het Wetenschappelijk Onderzoeks en Documentatiecentrum in 2007 een alarmerend rapport presenteerde. Balkenende houdt dinsdag 12 februari op St. Maarten een toespraak over rechtshandhaving en goed bestuur.

Curaçao
Op zaterdag 16 februari spreken Bijleveld en de Nederlandse minister van Justitie Hirsch Ballin op Curaçao in een Politieke Stuurgroep met St. Maarten, Curaçao en de regering van de Nederlandse Antillen. Belangrijkste onderwerp hierbij is de door Nederland gewenste samenwerking op justitieel terrein tussen Curaçao en St. Maarten in de nieuwe staatkundige structuur.

Ook dit onderwerp is controversieel aangezien de eilanden een zo groot mogelijke autonomie nastreven, terwijl Nederland op dit terrein de toekomstige landen wil laten samenwerken. St. Maarten en Curaçao willen per 15 december 2008 een autonome status verwerven. Bonaire, St. Eustatius en Saba worden als het goed gaat bijzondere gemeenten binnen het Koninkrijk. Balkenende stelde afgelopen vrijdag nog dat hij dit streven ,,zeer ambitieus'' vond.

De komende week zal blijken of hij er in slaagt de ambitie dichterbij te brengen of juist te vertragen.


Wil je meer lezen of meepraten over de zaak rond Joran, Natalee en Peter, dan kun je terecht in het speciale Joran van der Sloot-forum
Of lees de special met achtergrondinformatie.