IsraŽl grendelt Gaza volledig af

Icoon Isra�l/PalestinaIsraŽl heeft de Gazastrook donderdag volledig van de buitenwereld afgegrendeld. Dat meldden IsraŽlische media.

Minister van Defensie Ehud Barak sloot alle grensovergangen tussen IsraŽl en de Gazastrook wegens de voortdurende raketbeschietingen vanuit Gaza op IsraŽl. De afsluiting gaat enkele dagen duren.

Volgens de IsraŽlische premier Ehud Olmert zal de "oorlog" tegen Palestijnse groepen die in de Gazastrook raketten op IsraŽlische grensplaatsen afschieten, niet stoppen. "We gaan door met de strijd tegen de Islamitische Jihad, Hamas en hun bondgenoten, zonder compromis, zonder concessie, zonder genade", aldus Olmert. "Deze oorlog zal niet stoppen."

Bij IsraŽlische aanvallen op Gaza kwamen donderdag tien Palestijnen om, meldde het persbureau AFP op basis van medische bronnen. Onder de doden is een leider van de Volksverzetscomitťs en zijn vrouw. IsraŽlische militaire operaties hebben de afgelopen drie dagen al meer dan dertig Palestijnen in Gaza het leven gekost.

Palestijnen hebben vanuit Gaza sinds dinsdag volgens het IsraŽlische leger 118 raketten en 62 mortiergranaten afgevuurd op IsraŽl. Daardoor vielen geen doden, wel een aantal gewonden.

IsraŽl laat al maandenlang slechts zeer beperkt vracht- en personenvervoer toe van en naar Gaza. Daardoor is de economie van de kuststrook met 1,5 miljoen inwoners bijna volledig ingestort. IsraŽl verklaarde Gaza een "vijandelijke entiteit" nadat de streng islamitische Hamas in juni de macht in Gaza had overgenomen.

De Amerikaanse regering heeft IsraŽl opgeroepen tot terughoudendheid. VN-topman Ban Ki-moon zei "diep bezorgd" te zijn over de escalatie van het geweld. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas veroordeelde de IsraŽlische campagne in Gazastrook.

"War is Hell.."