10 jaar eis voor doodschieten avondwinkelier

Icoon Justitie Tegen twee mannen die in februari in Amsterdam een overval hebben gepleegd op een winkel waarbij eigenaar Arkan Yildiz werd doodgeschoten, is vanmiddag tien jaar gevangenisstraf geëist.

De officier van justitie achtte voor de rechtbank in Amsterdam de 25-jarige Gino P. en de 23-jarige Orville K. schuldig aan doodslag, diefstal met geweld en bedreiging.

P. heeft bekend dat hij samen met K. de avondwinkel La Nuit in Amsterdam-Noord wilde overvallen. K. kwam dagelijks in die winkel en wist dat de eigenaar een gouden ketting droeg en altijd contant geld op zak had. Toen P. de kostbare ketting probeerde af te pakken, ontstond er een worsteling waarbij zijn pistool afging.

De officier van justitie noemde de werkwijze van P. stuitend. ''Hij heeft de ketting losgerukt van de winkeleigenaar, toen deze al in het hoofd geraakt was door de kogel'', benadrukte de officier. P. vluchtte met de ketting naar Sint Maarten waar hij werd gearresteerd. De officier van justitie is ervan overtuigd dat P. de ketting daar heeft verstopt. Ze eiste ook dat P. 7300 euro, de waarde van de ketting, aan de Staat betaalt.

De andere verdachte ontkent dat hij in de winkel is geweest. Hij denkt dat hij erbij wordt gelapt omdat P. familieleden wil beschermen. Deze verdachte is echter herkend door een klant die bij de overval aanwezig was. Ook is zijn DNA-spoor op een wapen aangetroffen. Zijn advocaat vroeg vrijspraak. De uitspraak is op 13 december.

De eigenaar van de winkel was  in de week voorafgaand aan de overval nog op televisie in het NPS-programma Premtime van Prem Radhakishun. In een item over drie eerdere overvallen in anderhalf jaar tijd op de zaak spraken het slachtoffer, zijn zus en zwager over de vraag of zij als slachtoffers voor eigen rechter mogen spelen. De eigenaar zei daarbij dat hij vond dat hij zich met een pistool of iets anders zou mogen verweren tegen gewapende overvallers




Eigenaar Arkan Yildiz