'Hoofddoek onder politiepet moet kunnen'

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) is van oordeel dat er geen goede argumenten zijn om hoofddoekjes en tulbanden bij de politie te verbieden. ''De consequentie is dat een hoofddoek onder de politiepet gedragen kan worden'', zegt woordvoerder Barbara Bos van de commissie vandaag in De Telegraaf. ''Het is een advies, maar onze adviezen worden meestal niet zomaar ter zijde geschoven.'

De CGB wijst erop dat er veel andere Westerse landen zijn waar politiekorpsen religieuze uitingen in hun kleding niet verbieden en dat er vooralsnog ook geen redenen zijn om dit in Nederland wel te doen. In Groot-Brittannië mogen Sikhs bijvoorbeeld een tulband dragen. Overigens zonder een politiepet erop. In Turkije en Frankrijk zijn hoofddoekjes echter weer wel verboden.

Het is nu aan PvdA-minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) of ze een landelijk kledingvoorschrift gaat invoeren en of ze daarin hoofddoekjes, keppeltjes en tulbanden toestaat. Ter Horst had de commissie om advies gevraagd omdat politiekorpsen nu nog hun eigen beleid voeren waar het gaat om kledingvoorschriften. De politie wilde meer duidelijkheid wat wel en niet mag.

Politievakbond ACP is verrast door het advies van de CGB. ''We zijn zelf ook geïnterviewd tijdens het onderzoek van de commissie. We hebben daarin duidelijk te kennen gegeven dat wat ons betreft het uniform ook echt uniform moet zijn. Dus ook zo neutraal mogelijk'', aldus voorzitter Gerrit van de Kamp.

-
Link: Het CGB-advies (.pdf-bestand)