Tientallen doden door mijnramp Oekraïne

Icoon BuitenlandsIn een kolenmijn in Oekraïne zijn vandaag zeker 39 mijnwerkers omgekomen door een gasexplosie. Meer dan vijftig kompels zitten nog vast onder de grond, meldde het ministerie van Noodsituaties.

Een vakbondsbestuurder zei dat de kans klein is dat zij nog worden gered. De reddingsoperatie wordt bemoeilijkt doordat het ventilatiesysteem in de mijn beschadigd is geraakt.

Ongeveer 450 kompels waren werkzaam in de Zasjadko-mijn in de oostelijke regio Donetsk toen het ongeluk gebeurde. Reddingswerkers wisten honderden mijnwerkers in veiligheid te brengen. Premier Viktor Janoekovitsj ging direct naar de rampplek om poolshoogte te nemen.

De ontploffing op een diepte van 1000 meter zou door methaangas veroorzaakt zijn. Dat gas komt vrij bij de winning van steenkool. "Ik liep door een laag kool, toen ik opeens een harde knal hoorde. Het werd opeens heel warm en er hing een dikke stofwolk, je zag geen hand voor je ogen'', zei een overlevende.

De Zasjadko-mijn is een van de grootste van Oekraïne, met duizenden werknemers en een dagelijkse productie van 10.000 ton kolen. Na enkele dodelijke incidenten staat de mijn bekend als een van de meest gevaarlijke van het land. In 1999 en 2001 kwamen er respectievelijk vijftig en 55 mijnwerkers om door explosies.

Reddingswerkers kunnen moeilijk bij de slachtoffers komen.