Doden in Bangladesh door orkaan Sidr

Icoon RampOrkaan Sidr heeft gisteravond verwoestend toegeslagen in Bangladesh. De eerste berichten spreken over zeker 250 doden, honderden vermisten en vele gewonden. Zware slagregens hebben grote delen van Bangladesh onder water gezet.

De orkaan, die vorige week plotseling snel in kracht toenam, werd gisteren nog opgewaardeerd naar een krachtige categorie 5 tyfoon. Met windsnelheden van meer dan 250 km/u raasde hij op de delta van Bangladesh af en sloeg gisteravond als categorie 4 storm toe. De storm bracht een stormvloed van zes tot acht meter met zich mee, die grote delen van de kust onder water zette.

De autoriteiten hadden uit voorzorg ruim een half miljoen mensen uit de kustgebieden geëvacueerd. Honderdduizenden anderen zijn waarschijnlijk het binnenland in gevlucht. De komende dagen zal duidelijk worden wat de daadwerkelijke omvang van de ramp wordt. Tienduizenden huisjes van klei en hout zijn verwoest, modderstromen worden niet uitgesloten en verwacht wordt dat het aantal slachtoffers in de komende dagen verder zal stijgen.

Vergeleken met eerdere orkanen eisen cylonen in Bangladesh nu veel minder mensenlevens. Er is een waarschuwingssysteem en de vroegtijdige evacuaties zijn beter geregeld. Ook zijn er talloze schuilplaatsen gebouwd waar mensen tegen het natuurgeweld kunnen schuilen. Desondanks zijn de tienduizenden huisjes met houten en tinnen platen niet bestand tegen dit soort natuurgeweld. De toch al erbarmelijke omstandigheden in het gebied maken het er niet beter op.

In 1970 trof tyfoon Bhola hetzelfde gebied waarbij meer dan 500.000 mensen om het leven kwamen. In 1991 kwam supertyfoon Gorka in het gebied aan land. Deze orkaan maakte ruim 138.000 slachtoffers.

Meer informatie over Sidr, of wil je weten hoe een orkaan ontstaat, kijk dan ook eens hier --> Hurricane Season 2007