Nieuws
'Ruimtegebrek even urgent als klimaatverandering'
Dat blijkt uit een VN-rapport dat vandaag is verschenen. Het Nederlandse Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) leverde een bijdrage aan het rapport.
De onderzoekers hebben opgeschreven wat de gevolgen zijn van de ,,veelal verslechterde milieuveranderingen voor de mondiale kwaliteit van leven''. Volgens hen is het verbeteren van het milieu van cruciaal belang om de andere zogenoemde Millennium Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te halen.
In VN-verband is in het jaar 2000 afgesproken dat de ergste armoede, honger en ziekte in 2015 moeten zijn gehalveerd. Halverwege de looptijd gaat het niet goed met de ambitieuze plannen; ze liggen lang niet op schema.
De onderzoekers stellen dat armen, ouderen, kinderen, vrouwen en de lokale bevolking het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van milieuveranderingen. De geïndustrialiseerde landen krijgen de schuld. Zij wentelen volgens de VN-rapporteurs hun milieuproblemen af op ontwikkelingslanden met directe gevolgen voor de kwetsbare groepen daar.
"Voorbeelden hiervan zijn de import van palmolie als energiebrandstof waarbij de effecten voor de lokale bevolking niet meegenomen worden, het verdringen van lokale werkgelegenheid in de visserij door de internationale vloot en lokale gezondheidseffecten als gevolg van het verplaatsen van productie en exporteren van afval'', aldus het MNP in een toelichting. ,,De verdeling van natuurlijke hulpbronnen draagt in veel situaties bij aan het versterken van al bestaande spanningen in potentiële conflictgebieden.''
In het VN-rapport staat verder dat de toegang tot schoon drinkwater afneemt. In 2025 hebben ongeveer 1,8 miljard mensen een gebrek hebben aan drinkwater. ,,Het drinken van verontreinigd water blijft daarmee de komende decennia op het terrein van milieu de belangrijkste veroorzaker van slechte gezondheid en sterfte'', stelt het MNP.
Naar schatting 2 miljard mensen krijgen te maken met de gevolgen van vervuiling, bodemerosie, waterschaarste en verzilting. ,,In toenemende mate zal de competitie om land en water vanuit verschillende gebruiksfuncties zoals landbouw, biobrandstoffen, natuur en verstedelijking tot spanningen leiden'', voorspellen de onderzoekers.
Slouches towards Bethlehem to be born?
Is he able, but not willing? then he is malevolent.
Is he both able and willing? Then whence cometh evil?
Is he neither able nor willing? Then why call him God?
Eigenlijk is een derde wereldoorlog de simpelste oplossing.
Maar dat gaat met de huidige regeringen niet echt gebeuren. Ze laten de problemen over voor de volgende generaties.
Overigens moeten we niet malthusianistisch gaan zitten worden. Er is nog plaats genoeg, en er zijn nieuwe technologieën voor productie van voedsel, er is water genoeg, en al in 1790 geloofden sommigen dat we met teveel waren en dat de middelen beperkt waren. De aardbol is zeer rijk aan voedsel en zeer groot.
Dus niet overdrijven.
Is he able, but not willing? then he is malevolent.
Is he both able and willing? Then whence cometh evil?
Is he neither able nor willing? Then why call him God?
Vogelgriep,
vogelgriep,
zing met z'n allen
hiep, hiep, hiep fotofotofoto
De aarde is nog lang niet "vol". Hongersnoden zijn er vanwege tekort aan transportmogelijkheden en lokale oorlogen, niet vanwege productietekorten of te weinig ruimte.
Ik houd niet van mensen die zo doemdenkerig zijn. En daarmee allerlei draconische maatregelen willen gaan invoeren (zoals massale abortus in China), tweekindpolitiek, verplichte sterilisatie etc. Da's pas echt gevaarlijk.
Van een paar miljard mensen is nog nooit iemand dood gegaan. En ziekten en epidemieën ruimen snel op. Afgezien van oorlogen nog maar.
En die Russen hebben toch zo'n hekel aan West-Europeanen en hun raketschilden en hun decadente rijkdom. Wie gaat fanatieke Russische tankbataljons tegenhouden? Die verwijfde en verwende West-Europese metrosexuals? Ik vrees van niet.
China,
Russia,
USA! foto
Maar even serieus, Nederlands bevolking groeit niet eens. Het stagneert in 2010, vergrijst tot 2015 echt heel angstwekkend, en ploft daarna ineen vanwege het gebrek aan kinderen, werkkrachten. En met minder inkomsten, ook minder gezondheidszorg voor de ouderen.
Ja ik begrijp dat olie voor veel verschillende producten wordt gebruikt en dat is prima maar dan zou ik het persoonlijk des te belangrijker vinden om andere vormen van "brandstof" en/of propultie uit te vinden juist zodat je meer hebt voor al die andere producten die op hun beurt weer kunnen bijdragen aan een wat schonere planeet.
Koningin Juliana sprak in de troonrede van 1950 al over het feit dat Nederland vol was en toen woonde er maar 10 miljoen mensen. Daarna werden er heel veel Nederlanders op de boot gezet richting Australie en Canada. Nu zitten we al bijna op 17 miljoen mensen en niemand zegt of doet iets...... terwijl dit het grote probleem is. Apart allemaal......
Met een piepkleine bevolking.
Het gaat om de beschavingsgraad. Maar het egoïsme en imperialisme nemen in Europa thans toe, door moreel verval, en dat zal inderdaad i.c.m. een grote bevolking tot problemen leiden, ook omdat de Pan-Amerikaans-Europese pleziercultuur van nu ook tot egoïsme in India en Afrika zal leiden, in de grote groeilanden dus. Europa ploft ineen qua bevolkingsaantal. Maar de rest van de wereld groeit gigantisch. (M.u.v. VS en Canada en nu ook China en Rusland.)
Ik geloof er niet in dat de bevolking oneindig zal doorgroeien en weet wel dat er oorlogen en ziekten zouden kunnen komen. Maar waarom zou een grote bevolking per definitie problematisch moeten zijn? De wereld is immens groot. Met nieuwe technologieën valt nog veel te ontginnen.
Life is too short to wake up with regrets. So love the people who treat you right. Forget about the ones who don’t. If you get a second chance, grab it!
Het probleem zit in India/China en Afrika.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken