Justitie niet blij met columns van gedetineerde

MisdaadDe directie van de gevangenis in Alphen aan de Rijn wil dat een gedetineerde man stopt met het schrijven van internetcolumns voor de website van weekblad Aktueel. De columns staan sinds vorige week op de site van het blad en zijn van de hand van de 43-jarige Richard L.

L. is een oud-politieman uit Rotterdam die op het verkeerde pad is beland. In de jaren '90 leurde hij als rechercheur met geheime informatie in het criminele circuit. Na zijn ontslag kwam hij met justitie in aanraking voor documentenfraude, heling van een dure Franse klok en hasjsmokkel. Momenteel zit hij in voorarrest voor de invoer van 181 kilo cocaÔne en de voorbereiding van een transport van 674 kilo van die drugs.

De gevallen rechercheur van de Criminele Inlichtingen Eenheid schrijft over het dagelijkse leven in de cel, maar ook over de verhouding tussen gedetineerden onderling. Zo heeft hij het over een Antilliaan die afgeluisterde gesprekken tussen Hells Angels zou hebben verklikt in de Nomadszaak. Die Antilliaan blijkt zelf vast te zitten voor de verkrachting van een 12-jarig meisje. Toen dat bekend werd, durfde hij zijn cel niet meer uit. ''Wat hij niet kon voorkomen waren de emmers urine en fijngestampte rotte vis die onder zijn celdeur naar binnen werden gewerkt. Ook werd er in zijn eten gespuugd en werd zijn was in de droger voorzien van een kletsnatte mop, waarmee de toiletten waren gereinigd.''

L. schrijft de columns gewoon op papier en geeft ze mee aan het bezoek. Die spelen ze weer door naar Aktueel-journalist Henk Strootman.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie moet er in het algemeen toestemming zijn voor contact met de media. ''Er zijn diverse redenen waarom het niet mag. Je moet rekening houden met derden. Zo moeten slachtoffers niet ongewild met daders worden geconfronteerd. Andere aspecten zijn de veiligheid in de inrichting en het belemmeren van de opsporing.''

-
Link: De columns van Richard L.