Volvo bouwt alcoholslot in

Icoon OpmerkelijkWie in 2008 een nieuwe Volvo koopt, kan daar een alcoholslot in laten zetten. De bestuurder moet dan blazen voordat de wagen gestart kan worden.

Het nieuwe systeem van Volvo gaat zo'n 900 euro kosten en wordt voornamelijk in taxi's en bedrijfsauto's ingebouwd. Het zit niet standaard in alle nieuwe Volvo's, "Het moet op vrijwillige basis, anders gaan bestuurders iemand anders laten blazen en dat schiet ook niet op. Mensen moeten het systeem echt zelf willen", stelt een woordvoerder.

Voordat je de auto kunt starten, moet er in de zogeheten Alcoguard geblazen worden. Dit apparaat is ongeveer gelijk aan het systeem dat de politie ook gebruikt. Het apparaat geeft 3 mogelijkheden: groen, oranje of rood. Bij rood kan de auto niet worden gestart omdat te veel alcohol is genuttigd. Bij oranje heeft iemand wel gedronken, maar blijft diegene binnen de norm. De auto kan dan worden gestart, net als wanneer de uitkomst groen is.

Elk jaar sterven tientallen mensen in het verkeer als gevolg van drankmisbruik. Minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) overweegt daarom een alcoholslot in de auto van recidivisten te verplichten. Hij wil volgend jaar een experiment uitvoeren met vrijwilligers om het verplichte alcoholslot zo snel mogelijk te kunnen invoeren.


Met dank aan MiesMouse voor de submit.