Eis: dertig jaar en tbs voor moord Suzanne Wisman

Icoon MisdaadEerder vanochtend meldden we dat Henk van D. terecht staat voor de moord van Suzanne Wisman. De Officier van justitie J. van den Broek heeft voor de rechtbank in Assen dertig jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 46-jarige Henk van D.

Suzanne Wisman uit Tweede Exloërmond was twaalf jaar oud. De aanklager eiste de na levenslang zwaarste gevangenisstraf van dertig jaar, omdat Van D. door het PBC verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard.

Bovendien is volgens hem van een intensieve psychische behandeling op termijn enig effect te verwachten, aldus de officier. Verder heeft de verdachte niet eerder een lange celstraf uitgezeten. Als deze redenen niet aanwezig waren geweest, had Van den Broek waarschijnlijk levenslang geëist. De roep om levenslang is groot in deze zaak.

De gruwelijkheid van de misdrijven tegen het 12-jarige meisje en het 'onnoemelijke leed' dat hij de nabestaanden daarmee heeft aangedaan, vragen volgens de officier om een zeer lange celstraf. Ook verwacht hij dat de maatschappelijke acceptatie van Van D.'s terugkeer in de samenleving zeer lang op zich zal laten wachten. Daarom vroeg Van den Broek de rechtbank om in de uitspraak op te nemen dat de tbs-behandeling pas mag beginnen als Van D. twee derde van zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten.

Sinds 1 februari 2006 mag een rechtbank celstraffen van dertig jaar opleggen. Daarvoor lag de maximumstraf na levenslang op twintig jaar. De nieuwe strafmaat is ingevoerd om rechters meer speelruimte te geven tussen levenslang en twintig jaar celstraf.