Inflatie Zimbabwe stijgt naar 3714%

Icoon Economie Slecht nieuws voor de eigenaren van een stapeltje Zimbabwaanse bankbiljetten. De waarde van de Zimbabwaanse dollar is namelijk in ťťn maand tijd afgenomen met iets meer dan 100 procent. Hierdoor komt de inflatie op jaarbasis uit op 3714 procent. Dat heeft de overheid van het Afrikaanse land gisteren bekendgemaakt.

Volgens veel economen wordt de inflatie veroorzaakt door de slechte binnenlandse politiek van president Mugabe. Hij voert sinds 2000 een grootschalige hervorming door, waarbij het land van duizenden blanke boeren is genationaliseerd. Door het tempo waarin dit is gebeurd is de landbouwsector in Zimbabwe in een crisis terechtgekomen. Mugabe zelf geeft echter de schuld aan sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie, en aan de werkloosheid van 80 procent.

De hoge inflatie is overigens niet nieuw voor Zimbabwe. Zo kwam het land vorig jaar al met een 100.000 dollar biljet. Onafhankelijke economen voorspelden toen dat het land beter meteen een biljet van 1 miljoen dollar had kunnen drukken om papier te besparen.

Met dank aan pberends voor de submit.