16-jarige tbs'er randt vrouw aan

Icoon JustitieEen 16-jarige jeugd-tbs'er heeft donderdag een vrouw aangerand in Vragender. Hij was met onbegeleid verlof en was een pupil van het justitieel jeugdinternaat Harreveld. De jongen werd aangehouden na een grote klopjacht, waarbij ook een Duitse politiehelikopter werd ingezet.

Bij het zedenmisdrijf gebruikte de jongen veel geweld. Het slachtoffer reed op haar fiets, toen zij plotseling van haar tweewieler werd afgetrapt. Toen ze was gevallen begon de jongen haar onzedelijk te betasten. Een voorbijganger ving het slachtoffer op en sloeg alarm.

De knaap kon enkele uren later worden aangehouden. Hij viel op omdat hij met zijn lengte van ongeveer 1,95 meter op een veel te kleine mountainbike reed.

Het jeugdinternaat kwam eerder in opspraak, toen naar buiten kwam dat jongeren elkaar op de gesloten afdeling Het Anker zouden hebben verkracht, afgeperst en bedreigd. Dit leidde tot het vertrek van toenmalig directeur Vincent Maas. De kliniek gebruikt verschillende fasen. Alle jongeren worden eerst opgenomen op de gesloten afdeling, waarna zij op aanraden van hun begeleiders steeds meer vrijheden krijgen. Dat begint bijvoorbeeld met onder begeleiding een uurtje winkelen en de laatste fase houdt in dat de jongeren op kamers gaan, onder begeleiding van de reclassering.