Miljoenen Turkse vrouwen analfabeet

Ongeveer acht miljoen vrouwen in Turkije hebben geen enkele vorm van onderwijs genoten en zijn zo goed als analfabeet. Dat komt neer op ruim tien procent van de bevolking.

Deze gegevens maakte een vrouwenonderzoeksgroep aan de Ege universiteit in het Turkse Izmir donderdag bekend naar aanleiding van internationale vrouwendag op 8 maart. Daarnaast gaan er op dit moment zo'n 640.000 meisjes niet naar school. Slechts 3% van alle vrouwen geniet een universitaire opleiding.

Volgens het instituut is het niet alleen op onderwijsgebied slecht gesteld met de vrouwen in Turkije. Volgens hun gegevens wordt 57% van de vrouwen al in de eerste dagen na een huwelijk mishandeld. Wetten die bedoeld zijn om vrouwen te beschermen tegen huiselijk geweld, worden niet nageleefd. Opmerkelijk genoeg vindt 9% van de mishandelde vrouwen geweld volkomen normaal.

Europees geweld
De Raad van Europa liet gisteren weten dat in het zich beschaafd en geŽmancipeerd wanende Europa,†tussen de 20 en 25% van de vrouwen†minstens ťťn keer in hun leven onderworpen is geweest aan fysiek geweld. Het geweld tegen vrouwen in Europa is een plaag die de samenleving ook erg veel kost,† waarschuwde de Raad. Het geweld tegen vrouwen is overwegend seksueel geweld of huiselijk geweld gepleegd door een partner of ex-partner.

†Meer dan 10% van de Europese vrouwen hebben geleden onder seksueel misbruik waarbij geweld is gebruikt. Onder huiselijk geweld leed op basis van het onderzoek 12 tot 15% na hun zestiende levensjaar. Het onderzoek geeft volgens de mensenrechtencommissaris van de raad, Thomas Hammersberg, aan dat dit geweld de meest wijdverbreide aanslag op de menselijke waardigheid in de Europese landen is.