FNV: Rookverbod in juli 2007 invoeren

Sigaret De FNV Horecabond, de grootste vakbond voor horecapersoneel, vindt het onverantwoord dat de nieuwe regering het totale rookverbod in de horeca pas zal invoeren in 2011. Nu het plan er toch al is vindt de bond dat het verbod dan net zo goed op 1 juli 2007 van kracht kan worden.

Er zijn volgens de bond namelijk geen goede argumenten om te wachten tot 2011. Onderzoek heeft volgens de bond uitgewezen dat er voldoende maatschappelijk draagvlak bestaat om het verbod direct in te voeren. Ook een ongeldig burgerinitiatief toonde aan dat veel mensen voor dit verbod zijn. Bovendien zal Nederland dan in de pas lopen met de rest van Europa. Landen als Zweden, Italië, Duitsland, Engeland, Schotland en Ierland hebben al een rookverbod ingevoerd en de Europese Unie pleitte ook voor een totaal rookverbod in de EU. Uit deze landen blijkt ook dat de horecaomzet niet daalt: meer niet-rokers blijken zelfs hun weg te vinden naar horecagelegenheden.

De regering wacht tot 2011, omdat het eerst wil zien wat de horeca zelf onderneemt om het roken in de horeca terug te dringen. De officiële cijfers hiervan worden pas in 2009 bekend, maar volgens FNV blijkt uit onderzoek dat vrijwel geen enkele horecaondernemer maatregelen heeft genomen.