Bos wil coalitie CDA-PvdA-GroenLinks

PvdA-leider Wouter Bos wil een coalitie van CDA, PvdA en GroenLinks. "Ik heb een voorkeur voor GroenLinks". Daarmee zet hij de ChristenUnie buitenspel. Het is een publiek geheim dat CDA de ChristenUnie prefereert. Dat heeft hij gezegd na een gesprek met informateur Rein Jan Hoekstra.

GroenLinks heeft al aangegeven geen rol te zien voor haar partij in een volgend kabinet. "In dit stadium van de onderhandelingen zijn wij niet beschikbaar", aldus GroenLinks-leider Femke Halsema. Bos vindt dit "ongelooflijk teleurstellend. Het is de tweede linkse partij die afhaakt voordat de onderhandelingen zijn begonnen", aldus Bos. Hij wil weten wanneer Halsema bereid is om te onderhandelen. Bos wil alleen met het CDA regeren als deze een koerswijziging doorvoert. Als de CDA dit niet doet, dan is serieus onderhandelen met de PvdA niet mogelijk.

Bos wil geen verdere gesprekken met Hoekstra. Hij is de 'verkennende ronde' zat en wil dat er nu gepraat wordt over de inhoud. Het is nog niet duidelijk of de motie van afkeuring tegen minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie invloed heeft op de formatie.