'Nederlandse kinderen in Syrië snel naar huis'

Icoon AlgemeenDe twee Nederlandse kinderen Sara en Ammar die in de Nederlandse ambassade in Damascus verblijven, kunnen mogelijk nog dit jaar terug naar Nederland. Die verwachting sprak minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken dinsdag uit na afloop van zijn gesprekken in Damascus.

Dat heeft zijn woordvoerder in Den Haag dinsdag gemeld. De bewindsman voerde in de Syrische hoofdstad diverse gesprekken waarin de kwestie aan de orde kwam, onder anderen met president Bashar al-Assad. Ook de president benadrukte tegenover Bot dat er zo spoedig mogelijk een oplossing moet komen, aldus de woordvoerder van de Nederlandse bewindsman.

Sara en Ammar hebben een Nederlandse moeder, aan wie de kinderen zijn toegewezen, en een Syrische vader. Hij nam hen in 2004 mee naar zijn vaderland en wil dat zij daar blijven. Het Syrische recht is aan zijn zijde. Zijn dochter en zoon zochten in juni echter hun toevlucht op de Nederlandse ambassade. Daar worden zij verzorgd en krijgen ze onderwijs.

Bot sprak verder over de politieke situatie in het Midden-Oosten. Inmiddels is hij op de terugweg naar Nederland.Sara en Ammar