Cyprus dreigt met veto tegen Turkije
Turkije weigert de EU-lidstaat Cyprus te erkennen. Daarom heeft het zijn havens en vliegvelden gesloten voor schepen en vliegtuigen uit Cyprus. Turkije heeft bijna een jaar de tijd gekregen om de havens open te stellen, maar weigert dit. De Europese Commissie heeft daarom als advies gegeven dat de toetredingsonderhandelingen deels stilgezet moeten worden, maar Cyprus vindt deze opstelling veel te soft. "We zijn niet tevreden met het advies van de Commissie, omdat we denken dat het totaal geen druk zet op Turkije om de verplichtingen na te komen", aldus de Cypriotische president Tassos Papadopoulos.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Nicolas Sarkozy wil dat de toetredingsgesprekken met Turkije geheel stopgezet worden. "Hoe kunnen we toetreding van een land discussiëren als deze de Europa van 25 niet eens accepteert? Dit is niet onderhandelbaar en niet acceptabel", zei Sarkozy stellig. Mogelijk wordt Sarkozy volgend jaar president van Frankrijk. Ook een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de onderhandelingen geheel stilgelegd worden.
Op 11 december 2006 zal de Europese Raad de beslissing nemen of toetreding van Turkije doorgaat of niet. De regeringsleiders in de Raad hoeven zich niet te houden aan het advies van de Europese Commissie. Als één EU-lidstaat tegen de toetreding van Turkije stemt, zal toetreding niet plaatsvinden. De uitlatingen van Cyprus en Frankrijk kunnen dan ook grote gevolgen hebben voor een eventueel EU-lidmaatschap van Turkije.