Megaplan NS voor aanleg overstapstations

Icoon Vervoer De Nederlandse Spoorwegen willen de komende dertien jaar enorme overstapstations bouwen, waarin automobilisten bij een naderende file snel over kunnen stappen op de trein. Elke tien minuten zou er op deze stations een trein naar de Randstad moeten gaan.

De stations moeten op locaties gebouwd worden waar spoor en autosnelweg met elkaar snijden. "Het gaat om locaties in de polders, langs de Veluwe en verschillende opstappunten onder de grote rivieren voor de files", aldus NS-directeur Bert Meerstadt. De stations moeten filedruk verminderen en zorgen voor een goed alternatief voor automobilisten. Automobilisten kunnen door middel van deze stations de voordelen van de auto en de trein combineren. Op de grote overstapstations moeten faciliteiten komen als kinderopvang, fitnesscentra, supermarkten, restaurants, autowasserettes, parkeerplaatsen, hotels, stomerijen en theaters.

Het bouwen van de stations kost in totaal elf miljard euro. Ruim een miljard daarvan is gereserveerd voor de bouw van de grote overstapstations. Vier miljard is nodig voor nieuwe treinen en vier tot zes miljard voor nieuwe spoorrails en parkeerterreinen. De NS wil zes miljard voor haar rekening nemen en hoopt dat de landelijke overheid de overige vijf miljard wil neerleggen. In 2020 kunnen de plannen volgens de NS afgerond zijn.