Balkenende boos op PvdA-kamerlid

CDA-leider Jan Peter Balkenende is boos over de uitspraak van PvdA-Tweede Kamerlid Frank Heemskerk dat uitvoering van het zorgplan van het CDA ertoe kan leiden dat ''meer mensen doodgaan''. Balkenende heeft hierover volgens zijn campagneleider gebeld met PvdA-leider Wouter Bos.

Volgens de premier zijn de woorden van Heemskerk bedenkelijk en hoort de campagne niet op deze manier gevoerd te worden. Balkenende kreeg Bos niet te pakken en sprak diens voicemail in.

Bos kon vervolgens Balkenende niet bereiken en liet op zijn beurt via de voicemail weten dat dit niet de manier is om het debat te voeren, aldus een PvdA-woordvoerder. ''Wij maken ons grote zorgen over de marktwerking in de zorg, maar het is niet onze bedoeling deze hele zware beschuldigingen tegen het CDA te doen.''

Heemskerk
Heemskerk sprak vanochtend tijdens een verkiezingsbijeenkomst met de pers over het CDA-plan om miljarden te besparen op de zorg door meer efficiŽncy, toen hij zijn uitlatingen deed. Volgens hem is dat plan 'bloedlink'. Het zal ertoe leiden dat ziekenhuizen zich vooral concentreren op lucratieve verrichtingen.

Ze zullen bezuinigen op dure patiŽnten en niet meer investeren. ''Daardoor zullen er meer mensen doodgaan'', voorspelde Heemskerk.

Volgens het Kamerlid wordt door het CDA-plan 80 procent van het budget vrij onderhandelbaar tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. ''De zorgverzekeraars zullen de ziekenhuizen het mes op de keel zetten. Die zullen dan besparen op kostbare behandelingen en medicijnen.'' Volgens Heemkerk haalt het CDA met zijn zorgplannen de VVD rechts in.