Turkse partijen laken Franse genocidewet

De Franse wet waarmee het ontkennen van de Armeense genocide strafbaar is gesteld, heeft in de Turkse politiek een storm aan reacties teweeg gebracht. Volgens de Turkish Daily News zijn Turkse oppositiepartijen unaniem in het veroordelen van de wet.

''De geschiedenis kan niet gegijzeld worden'', liet de grootste Turkse oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij, in een verklaring weten. Volgens de partij gebruikt Frankrijk de wetgeving om een dialoog over historische feiten te voorkomen.

De leider van de conservatief-liberale Moederlandpartij riep op zijn beurt op tot een boycot van Franse producten. Ook de Democratische Linkse Partij (DLP) had felle kritiek op de wet. De wet is volgens de DLP een poging een wig te drijven tussen Turkije en de Europese Unie.

De liberale DYP waarschuwde dat de wet een zware slag heeft toegebracht aan de Turks-Franse betrekkingen. Het Franse parlementsbesluit is volgens de DYP tegen democratie, mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. Zaken waar Frankrijk zich altijd voor heeft ingezet.