Vier doden bij bomaanslagen Thailand

Icoon AanslagBij bomaanslagen op drie warenhuizen in Hat Yai in het zuiden van Thailand zijn zeker vier doden en ongeveer dertig gewonden gevallen. Dat meldt een lokaal televisiestation. De aanslagen vonden plaats slechts enkele uren na een campagne van het Thaise leger om mensen aan te zetten tot samenwerking met de autoriteiten om het geweld in de regio door moslimrebellen te stoppen.

De bommen waren aangebracht op motorfietsen die voor de winkels zijn neergezet. Om tien voor half negen 's avonds lokale tijd werden de explosieven tegelijkertijd tot ontploffing gebracht. De autoriteiten houden islamitische separatisten verantwoordelijk voor de aanslagen. Sinds 2004 is de regio het toneel van geweld door moslimrebellen. Daarbij zijn tot nog toe zo'n 1700 mensen omgekomen, voornamelijk burgers.

Het geweld concentreert zich vooral in de zuidelijke provincies Pattani, Yala en Narathiwat, de enige Thaise provincies met een moslimmeerderheid. Deze strijdt al jaren tegen discriminatie door de boeddhistische meerderheid in het land.