Ahmadinejad daagt Bush uit tot debat

Icoon BuitenlandsHet ultimatum dat de VN-Veligheidsraad aan Iran had gesteld om alle activiteiten rond de verrijking van uranium te staken, loopt vandaag af. De Iraanse regering heeft hier geen gehoor aan gegeven, zo staat te lezen in een rapport dat het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft opgesteld.

De president van Iran, Ahmedinejead, heeft vandaag in een toespraak gezegd dat zijn land niet van plan is om te buigen voor westerse druk. "Ik zal niet accepteren dat onze rechten worden geschonden". Verder had de president een boodschap voor Europese landen. Hij vraagt aan deze landen om zich in de nucleaire kwestie onafhankelijk van de Verenigde Staten op te stellen. "De Europeanen zouden de verkeerde en agressieve politiek van de Verenigde Staten niet moeten volgen", aldus Ahmadinejad. "De Amerikanen denken alleen aan hunzelf."

De Iraanse president had ook een boodschap voor de Verenigde Staten. Hij daagt president Bush uit om in discussie te gaan over Irans nucleaire ambities. Het gesprek zou zonder enige vorm van censuur live op televisie moeten worden uitgezonden.

De VS hebben zojuist aangegeven om met de leden van de Veilgheidsraad te willen onderhandelen over strafmaatregelen. De gesprekken daarover zullen waarschijnlijk lange tijd in beslag nemen, aangezien twee permanente leden van de Veiligheidsraad, Rusland en China, tegen het opleggen van sancties zijn.