Explosievenalarm op Amerikaans vliegveld

Icoon TerrorismeDe luchthaven van Huntington in de Amerikaanse staat West-Virginia is donderdag ontruimd nadat uit onderzoek van twee flesjes uit de bagage van een vrouw bleek dat die mogelijk explosieven bevatten. Dat hebben Amerikaanse media gemeld.

Bij een controle troffen veiligheidsmedewerkers van de luchthaven verdachte flesjes aan in de handbagage van de vrouw. Zowel onderzoek door een snuffelhond en een chemische test op explosieven hadden positief resultaat.

De in de Verenigde Staten wonende vrouw, volgens de eerste berichten van Pakistaanse origine en tussen de 25 en dertig jaar oud, had een enkele reis geboekt naar de luchthaven van Charlotte in North Carolina. Zij is aangehouden en wordt ondervraagd door de FBI. Ongeveer honderd passagiers liepen vertraging op door de evacuatie.

Een deskundige van het luchtvaartvakblad Jane's Aviation, Chris Yates, zei tegen de Britse omroep BBC dat de tests van de flesjes erg gevoelig zijn. De waarschijnlijkheid dat de flesjes niet in contact zijn geweest met explosieven is volgens hem bijzonder gering. De flesjes zijn door een robot naar een afgelegen deel van de luchthaven gebracht, waar zij nader onderzocht zullen worden.

Het incident gebeurde een week nadat de Britse autoriteiten hadden bekendgemaakt dat zij plannen voor aanslagen op vliegtuigen met vloeibare explosieven hadden verijdeld. In Groot-Brittanië zitten nu nog 23 mensen in hechtenis op verdenking van betrokkenheid bij de plannen.