Annan belt Chirac en Bush over Libanon

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft vrijdag telefonisch overlegd over de situatie in het Midden-Oosten met de Franse president Jacques Chirac en diens Amerikaanse collega George Bush. Annan is bezorgd dat de meningsverschillen tussen beide landen een spoedige oplossing voor het conflict in de weg staan, aldus een woordvoerder.

De VN-ambassadeurs van Frankrijk en de Verenigde Staten zijn nog altijd in gesprek over de aanpak van de crisis. Parijs wil eerst een staakt-het-vuren, en dan pas praten over een internationale vredesmacht in de regio. Washington wil alleen een bestand als daarin de veiligheid van IsraŰl voldoende is gewaarborgd. Een resolutie in de Veiligheidsraad lijkt daardoor nog ver weg.

Annan heeft volgens zijn zegsman ook gebeld met de Britse premier Tony Blair, diens Libanese ambtgenoot Fouad Siniora en de Russische waarnemend minister van Buitenlandse Zaken Andrej Denisov. Hij vindt dat de onderlinge gesprekken tussen de permanente leden van de Veiligheidsraad over de te volgen koers, veel te veel tijd in beslag nemen, aldus de woordvoerder.

Koffi Annan
Kofi Annan