VS: 'Iran aanwezig bij rakettest N-Korea'

Icoon BuitenlandsDe Verenigde Staten hebben tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad Iran ervan beschuldigd aanwezig te zijn geweest bij de meest recente rakettest in Noord-Korea. Volgens de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Christopher Hill, was er op 4 juli jl. waarschijnlijk meer dan één Iraanse afgevaardigde in Noord-Korea. Het persbureau Reuters meldt dat Iran nog niet heeft gereageerd op de beschuldiging.

De Verenigde Staten zeggen zich ernstig zorgen te maken over de relatie tussen de twee landen. Zowel Iran als Noord-Korea zouden aan geheime nucleaire programma's werken. Volgens Washington hebben de landen al eerder samengewerkt en zou nu de kans bestaan dat het financieel noodlijdende Noord-Korea raketten en nucleair materiaal aan Iran verkoopt. De Iraanse Shahab-3 raket zou volgens experts al op een Noord-Koreaans ontwerp zijn gebaseerd.

De Amerikaanse onderminister Hill waarschuwde dat Noord-Korea nog verder zou kunnen gaan in hun pogingen om serieus genomen te worden. "Het is moeilijk te voorspellen wat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il van plan is. We moeten ons erop instellen dat hij wil laten zien wat in zijn optiek meer en meer kracht is. Het is onwaarschijnlijk dat Pyongyang van de nucleaire programma's afziet, waardoor de situatie in Oost-Azië instabiel is én blijft. Dit is niet het soort probleem dat verdwijnt door het te negeren; we moeten hier iets aan doen", aldus Hill.