'Steeds meer Turken anti-Westers'

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül worden steeds meer van zijn landgenoten anti-westers. Vooral jonge en hoogopgeleide Turken zijn steeds meer gekant tegen Europa en Amerika, aldus Gül vandaag in een interview met de Financial Times. Hij spreekt van een gevaarlijke tendens.

De minister noemt het Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten en de Europese opstelling ten aanzien van het Turkse EU-lidmaatschap, de belangrijkste oorzaken voor de groeiende anti-westerse gevoelens onder Turken. Gül: ''Gematigde, liberale mensen in Turkije worden anti-Amerikaans en anti-EU. Als onze jonge, dynamische, goedopgeleide en economisch actieve mensen bitter worden, is dat niet goed. Hun gevoelens zijn veranderd ten aanzien van de wereldpolitiek en strategische kwesties. Dat is gevaarlijk.''

De Europese Unie 'helpt' mee aan de anti-westerse houding doordat verschillende Europese landen zich ''verschuilen'' achter de kwestie-Cyprus om zo de onderhandelingen over Turkse toetreding te vertragen. De Amerikaanse onwil - of onmacht - om grensoverschrijdende acties van Koerdische guerrilla's uit Irak aan te pakken, doet ook geen goed. Verder wordt de onvoorwaardelijke steun die Amerika aan Israël geeft bij de strijd tegen Hezbollah in Libanon, door veel Turken ook niet echt gewaardeerd.