Israël komt met voorstel aan Libanon

OorlogIsraël is onder voorwaarden bereid tot een staakt-het-vuren. Het heeft via Italië een voorstel overgebracht naar Libanon.

Israël eist voor het staken van de vijandelijkheden de vrijlating van de twee ontvoerde militairen én de terugtrekking van de Hezbollahstrijders achter de rivier de Litani, die 30 kilometer ten noorden van de Israëlisch-Libanese grens ligt.

Syrië
Syrië heeft vandaag Israël in niet mis te verstane bewoordingen laten weten dat het onder geen beding een aanval moet uitvoeren op Syrisch grondgebied. De waarschuwing volgde na een Israëlische aanval op een Libanees dorpje dichtbij de grens met Syrië.

Wanneer Israël Syrië aanvalt dan zal ''onmiddellijk en met alle mogelijke middelen'' worden gereageerd, zo zei de de Syrische minister van informatie Mohsen Bilal.

Iran waarschuwde eerder al dat Syrië niet moet worden aangevallen. Israël staat dan ''onvoorstelbare verliezen'' te wachten, aldus het Iraanse bewind.

Haifa
Bij een raketaanval op de Israëlische stad Haifa zijn vandaag zes doden gevallen. De Hezbollah vuurde diverse raketten af op Haifa. Die kwamen onder meer neer op een olieopslag en bij een treinstation.

Ook de Israëlische steden Acco en Naharia werden getroffen door raketinslagen.

Israël zelf voerde de afgelopen nacht zware bombardementsvluchten uit op Zuid-Beiroet. Daarbij werd de tv-zender van Hezbollah compleet in puin geschoten.