Duizend luchtaanvallen vandaag op Libanon

OorlogIsraŽl heeft vandaag weer een flink aantal aanvallen uitgevoerd in Libanon. In totaal werden zo'n duizend aanvalsvluchten geteld van de IsraŽlische luchtmacht. Bij de bombardementen zijn zeker 30 doden gevallen. Veel slachtoffers vielen toen een minibusje werd geraakt met daarin 20 mensen van twee families, die voor het geweld op de vlucht waren geslagen. In totaal zou het IsraŽlische offensief dat woensdag werd ingezet, inmiddels aan 99 mensen het leven hebben gekost

Het hoofdkwartier van de Hezbollah in Beiroet is vandaag volledig in puin gegooid. Ook de havens van Beiroet en Tripoli werden door de IsraŽlische luchtmacht bestookt. Verder werden luchtaanvallen op Zuid-Beiroet uitgevoerd. Doelwit was een sjiitische wijk; volgens IsraŽl een bolwerk van de Hezbollah-beweging.

Een IsraŽlische bewindsman liet vandaag weten dat Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah ''bij de eerste mogelijkheid'' zal worden geliquideerd.

Hezbollah
Hezbollah op zijn beurt vuurde vandaag raketten af op de IsraŽlische stad Tiberias, op 35 kilometer van de Libanese grens. In IsraŽl vreest men dat de Hezbollah raketten heeft die Tel Aviv kunnen bereiken. In IsraŽl zijn tot nog toe minstens twee mensen omgekomen en veertig gewond geraakt door de Hezbollah-raketten.

Gisteren werd een geavanceerd IsraŽlisch oorlogsschip door een voltreffer geraakt. Daarbij vielen zeker vier doden. In eerste instantie berichtte men dat het om een onbemand vliegtuigje met explosieven ging. Het blijkt echter om een telegeleide raket van Iraanse makelij te gaan. Het schip is inmiddels teruggesleept naar IsraŽl. De IsraŽlische regering beschuldigt Iran ervan dat het Revolutionaire wachters laat meevechten met Hezbollah.

Buitenlandse reacties
De Amerikaanse president George Bush, de Russische president Vladimir Poetin en de Britse premier Tony Blair hebben de partijen opgeroepen tot kalmte. Bush legde de schuld van het opgelaaide geweld bij Hezbollah, dat woensdag de militairen vanuit IsraŽl ontvoerde en hen alleen vrij wil laten in ruil voor Arabische gevangenen.

Rusland riep op tot een meer ''gebalanceerde'' kijk op de tweestrijd, maar vroeg ook Hezbollah om de militairen vrij te laten. Ook het Europees Parlement riep op om de ontvoerde soldaten vrij te laten. IsraŽl werd gevraagd geen buitensporig geweld te gebruiken. De Finse premier Matti Vanhanen, momenteel voorzitter van de Europese Unie, vroeg alle partijen in het conflict om het geweld te stoppen. Hij voegde eraan toe dat het gebruik van geweld door IsraŽl de voorbije dagen ''buiten proportie'' is.