Lachen niet, hoofddoek wel in nieuw paspoort

Op de pasfoto's voor het nieuwe Nederlandse paspoort mogen mensen niet meer lachend worden afgebeeld. Een hoofddoek of andere hoofdbedekking mag wel op speciale gronden, maar die mag niet het gezicht bedekken. De aanvrager moet bij een hoofdbedekking wel aantonen dat medische, godsdienstige of levenbeschouwelijke redenen zich tegen het onbedekt van het hoofd fotograferen verzetten.

Dat staat in de aangescherpte regels voor het nieuwe elektronische paspoort die het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag openbaarde.

Recht in de camera
Op de pasfoto's moet men bovendien neutraal kijken en de mond gesloten houden. Lange haren dienen zo te zijn gekamd dat de ooraanzet zichtbaar is. Een bril is toegestaan, maar alleen met heldere glazen. Verder behoren de foto's recht van voren te worden gemaakt, in kleur en met een neutrale lichtgrijze achtergrond. Ten slotte worden er eisen gesteld aan de scherpte en korrelgrootte en de grootte van de persoon op de foto.

Het ministerie zegt overigens dat deze regels eigenlijk altijd al bestonden, maar nog niet zo strikt omschreven waren. Het nieuwe paspoort wordt eind augustus ingevoerd. Daarin komt ook een chip waarin behalve de persoonsgegevens ook de foto wordt opgenomen. Later komen er nog twee vingerafdrukken in de chip.


Beiden fout: ooraanzet niet te bepalen

Beiden goed

Alle regels en voorbeeldfoto's vind je op Paspoortinformatie.nl.
Met dank aan Mirjam85, Vince_Taylor en YubYub voor de submit.