Merkel en Bush zijn vriendjes

Icoon Buitenlands Na jaren van spanning lijkt alles weer koek en ei tussen Duitsland en de Verenigde Staten. President George Bush van de VS bezocht vandaag de Duitse bondskanserlier Angela Merkel in de Oost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Tijdens een gezamenlijke persconferentie gaven beide leiders aan zoveel mogelijk met elkaar te willen optrekken. Bush noemde Merkel een "uitstekende regeringsleider en een goede vriendin".

Bush had vaak bonje met Merkel's voorganger Gerhard Schröder, mede door zijn felle afwijzing van de Amerikaanse oorlog met Irak. Merkel koos expres voor Oost-Duitsland, om Bush een indruk te geven van de situatie in de voormalige Duitse Democratische Republiek.

Beide regeringsleiders bespraken internationale crises als Libanon, Noord-Korea en Iran. Bush sprak onder meer zijn zorg uit over het lot van de regering van Libanon en de "fragiele democratie" van het land. Bush stelde wel dat Israël het recht heeft zich te verdedigen. Ook spraken Bush en Merkel over het atoomprogramma van Iran. Merkel liet weten dat er "andere maatregelen moeten worden genomen" als Iran niet snel reageert op het voorstel van de Europese Unie en de VN Veiligheidsraad. Bush denkt dat Iran tijd probeert te rekken, en stelt dat Iran het geduld van de VS op de proef stelt.

Merkel en Bush willen dat Vladimir Poetin, de leider van Rusland, meer vrijheid van meningsuiting toestaat. De media in Rusland krijgen steeds meer beperkingen. Vrijdag zullen Merkel en Bush de G8-top bezoeken, waar Poetin de gastheer zal zijn.