KNVB wil Van Basten tot 2010 als coach

Icoon WK 2006De mogelijkheid bestaat dat het contract van bondscoach Marco van Basten verlengd wordt tot het jaar 2010. Dit heeft de voorzitter van de KNVB, Henk Kessler, gisteravond bekend gemaakt in het tv-programma NOVA.

Het huidige contract met Van Basten loopt nog tot en met het EK van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. In dat contract stond onder andere dat er dominant en aantrekkelijk voetbal getoond moest worden. Ondanks dat dit niet gebeurd is, wil de KNVB toch doorgaan met Marco van Basten. Men is van mening dat er een omslag in het Nederlands elftal is behaald. Vooral de sfeer en homogeniteit worden geprezen. ''We zouden het op prijs stellen als we bij het WK in Zuid-Afrika met Van Basten opnieuw een poging kunnen wagen wereldkampioen te worden.''

Met de opkomst van een nieuwe generatie, met bijvoorbeeld Urby Emanuelsson en Klaas Jan Huntelaar, zou er na het EK van 2008 toegewerkt moeten worden naar het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Met deze nieuwe talenten kan Van Basten blijven bouwen aan het Nederlands elftal, aldus Kessler.

In NOVA pleitte Kessler er ook voor dat wedstrijden op topniveau voortaan geleid worden door twee scheidsrechters. Volgens de KNVB-voorzitter is het spel tegenwoordig zo snel dat ťťn leidsman het onmogelijk meer goed kan volgen. Hij hekelde ook de samenwerking op het WK tussen de scheidsrechter, de grensrechters en de vierde man. Het lijkt wel alsof de oortjes geen batterijen hebben, zo zei een kritische Kessler.

Meer nieuws vind je op de WK-site van FOK!.