Belgische overheid wil internet censureren

Icoon InternetDe Belgische overheid werkt aan een plan om dubieuze websites die via Belgische internetproviders toegankelijk zijn te gaan blokkeren. De minister van Informatisering Peter Vanvelthoven heeft de maatregelen aangekondigd. Het gaat dan met name om sites met kinderporno, racistische websites en on-line winkels die illegale producten zoals wapens aanbieden.

De maatregelen maken deel uit van een groter nieuw wetsvoorstel op het gebied van informatisering. Vanaf 2009 zal ook de zogenaamde SIS-kaart, een identificatiebewijs voor sociale zekerheid, samenvallen met een eID. Dit eID is een elektronische identiteitskaart. Uiteindelijk wil België toewerken naar een model waarin een Belg aan één identiteitskaart voor alles voldoende heeft. Europeanen en niet-Europeanen die legaal in België verblijven krijgen een eigen eID voor vijf jaar toegekend. Voor kinderen onder de twaalf jaar komt er een speciaal eID met een registratienummer van Child Focus, om opsporing van vermiste kinderen te vergemakkelijken.

Ook kersverse ouders hebben baat bij het wetsvoorstel. Het wordt over niet al te lange tijd dan ook mogelijk om een geboorteaangifte langs elektronische weg te doen. Het systeem voor deze aangifte zal de komende tijd met een kleine groep testers worden uitgeprobeerd.

Met dank aan LSDsmurf voor de submit.