Al-Qaeda wilde VS en Iran tegen elkaar opzetten

Icoon Terrorisme In de schuilplaats van de omgekomen Abu Musab al-Zarqawi is belangrijke informatie gevonden over het terreurnetwerk Al-Qaeda. Zo wilde Al-Qaeda de Verenigde Staten en Iran expres tegen elkaar opzetten. Dit meldt de Iraakse regering.

De terreurorganisatie was van plan om Amerikanen te ontvoeren en te vermoorden en Iran daar de schuld van te geven. "Het is niet duidelijk of Amerika echt een vijand van Iran is, omdat Iran Amerika grote steun heeft gegeven in de oorlogen tegen Afghanistan en Irak. Daarom is het van vitaal belang het gevaar van Iran naar Amerika uit te vergroten en Amerika het werkelijke Iraanse gevaar te tonen", zo schrijft al-Zarqawi in een document op zijn laptop.

De veiligheidsadviseur van Irak, Mowaffaq al-Rubaie heeft meer belangrijke documenten in de laptop en in een USB-stick aangetroffen. Dankzij deze documenten heeft de Iraakse regering de organisatie van Al-Qaeda in kaart. "We hebben het idee dat we hun locaties kennen, de namen van hun leiders, hun verblijfplaatsen, hun bewegingen. Allemaal dankzij de documenten die we de afgelopen dagen hebben gevonden". De documenten zijn volgens hem authentiek. "Niets is meer authentiek dan een USB-stick vinden in zijn zak". Door de nieuwe gegevens is de Iraakse regering de andere leiders van Al-Qaeda op het spoor.