Politie aast op 'bling bling'

Icoon PolitieBinnenkort zullen alle politiemensen van het korps Amsterdam-Amstelland jagen op patsers. Mensen die te koop lopen met hun rijkdom, worden als verdachte van witwaspraktijken aangemerkt, waarna een onderzoek volgt.

Tijdens het onderzoek wordt er contact opgenomen met de sociale dienst en de belastingdienst, om te achterhalen of de grote sommen geld, luxe goederen en exorbitante levensstijl van deze personen in verhouding staat tot hun hun legale inkomen. Indien dit niet het geval is, wordt hun vermogen 'verbeurdverklaard', oftewel: in beslag genomen.

Voor de Rechercheurs van het Bureau FinanciŽle Economische Recherche (BFER) is deze manier van werken niet nieuw. Sinds maart 2005 hebben zij er voor gezorgd dat er in de hoofdstad 21 verdachten zijn gearresteerd en onder meer 33 dure auto's, acht motoren, drie jetski's en vijf miljoen euro aan contanten in beslag is genomen. De BFER zal zijn kennis overdragen aan de politiemensen van het korps Amsterdam-Amstelland. Daarna zal deze werkwijze worden gedeeld met de andere politiekorpsen in Nederland.

De urgentie om patserige criminelen aan te pakken is groot. Niet alleen handelen zij tegen de wet in, maar ook hebben zij een grote aantrekkingskracht op de jeugd. Jongeren zien vaak alleen de voordelen van een crimineel bestaan, maar de nadelige gevolgen voor hen zelf en de maatschappij, zien ze over het hoofd. De politie wil met deze aanpak laten zien dat misdaad niet loont, en je het beste een studie kan volgen.

Weggetakelde auto
Eťn van de in beslag genomen kostbare auto's