Plan voor 100.000 nieuwe donoren

Icoon BinnenlandsHet wordt 'twee halen, ťťn betalen' bij de gemeente. Bij het afhandelen van burgerzaken, zoals het verstrekken van een paspoort of rijbewijs, krijgen burgers er voortaan een donorformulier bij. Minister Hoogervorst heeft aan alle burgemeesters gevraagd zich aan deze procedure te houden, om zodoende meer donoren te werven.

Eerder bekeek het ministerie in een proef of het meegeven van het formulier daadwerkelijk tot donoren leidde. De toen uitgedeelde 18.000 formulieren, bezorgden 657 mensen die aangaven dat zij na hun dood hun organen beschikbaar stellen. Over heel Nederland komt dat uit op 100.000 nieuwe donoren.

Op dit moment is er een groot tekort aan donoren in Nederland. In vergelijking met andere Europese landen staan wij onderaan met het aantal transplantaties per jaar. Dit komt doordat landen verschillende systemen hanteren. In landen zoals Duitsland en BelgiŽ ben je vanaf je 18e automatisch donor, en moet je bezwaar aantekenen als je geen donor wilt zijn. In Nederland werkt het andersom; hier moet je dus eerst toestemming geven voordat je donor bent.