Aangifte tegen Hirsi Magan

Icoon JustitieNa de 'ontneming' van haar Nederlanderschap, moet Ayaan Hirsi Magan nu misschien ook de gevangenis in of een geldboete betalen. Het Amersfoortse PvdA-raadslid Fethi Killi heeft namelijk aangifte gedaan tegen het ex-Kamerlid, omdat ze zich als deelnemer van een verkiezing voor een ander persoon heeft uitgegeven.

De PvdA'er beroept zich op artikel 128 van het Wetboek van Strafrecht: 'Hij die opzettelijk zich voor een ander uitgevende, aan een krachtens wettelijk voorschrift uitgeschreven verkiezing deelneemt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie'. Hirsi Magan heeft toegegeven dat ze onder de naam Hirsi Ali heeft meegedaan aan de Tweede-Kamerverkiezingen. Daarnaast klopte de geboortedatum die ze tijdens de verkiezingen opgaf ook niet.

Naast Hirsi Magan is de aanklacht ook gericht tegen minister Zalm, eurocommissaris Kroes en ex-partijvoorzitter Eenhoorn, omdat ze wisten van Ayaans situatie, de valse opgaaf van gegevens niet hebben gemeld bij de kiescommissie, de kamervoorzitter en/of de officier van justitie en haar zelfs hebben ondersteund bij haar kandidaatstelling voor de VVD.

Killi, die overigens op eigen titel spreekt, zegt in een toelichting van zijn aangifte dat de VVD met twee maten meet. "De VVD voert een streng beleid als het om buitenlanders gaat, maar als het om iemand uit de eigen partij gaat, gelden blijkbaar andere regels", aldus de PvdA'er.


Fethi Killi